Jobee.sk

Magazín o práci a kariére

Zaujímavosti

5 spôsobov, ako sa nezblázniť pri práci z domu

Práca z domu znie na prvé počutie ako sen. Voľnejší režim, pohodlné oblečenie a hlavne zbavenie sa nutnosti dochádzať či už autom alebo hromadnou dopravou… Kto by to nechcel? Po pár týždňoch však príde krutá realita a my zistíme, že to nemusí byť také ružové.

 

 

Najprv sa pomedzi prácu nenápadne prepletajú domáce práce, potom sa nevieme poriadne sústrediť, lebo nás neustále niekto alebo niečo vyrušuje. Aj milovaný psík či mačička dokážu z práce na doma spraviť náročnejšiu úlohu, ako keď máme svoj pokoj a priestor v kancelárii. No a v neposlednom rade nám začnú chýbať kolegovia a kontakt s nimi z tváre do tváre. Ako sa z toho všetkého nezblázniť? Dodržiavajte nasledujúcich päť tipov a pôjde vám to hravo.

 

1. Vytvorte si domácu kanceláriu

Ideálne je mať na pracovňu vyhradenú celú izbu, do ktorej sa zavriete a nikto vás v nej neruší. Malé byty to však nie vždy umožňujú. Ak medzi ich majiteľov patríte aj vy, vytvorte si aspoň pracovný kútik. Odstráňte veci, ktoré vám budú prekážať pri snahe o pozornosť a sústredenie a zabezpečte si v ňom nový kancelársky nábytok. Nutnosťou je pracovný stôl a pohodlná stolička, ktorá poskytuje dostatočnú oporu vašej chrbtici, aby vás po celom pracovnom dni nebolel chrbát.

Myslite aj na protihlukové opatrenia. Pracovný kútik by mal byť v miestnosti, kde môžete byť osamote, preto si nevyberajte kuchyňu, ktorú využívajú všetci ostatní členovia domácnosti. Ak je to jediné riešenie, môžete investovať aj do slúchadiel, ktoré blokujú okolité zvuky.

 

2. Upravujte sa, akoby ste chodili medzi ľudí

Je jednoduché pustiť sa ráno do práce v pyžame a buďme k sebe úprimní – občas sa ani neučešeme a kašleme aj na make-up. Pracovný outfit vám pomôže oddeliť čas v práci a čas v domácnosti. Nemusí ísť o drahé kostýmy alebo čerstvo vyžehlené blúzky, ale oblečte si niečo, v čom by ste sa nehanbili vyjsť vonku z domu. Urobte aj niečo navyše, čo vám dodá pocit upravenosti. Jednoduché a efektné riešenie je používanie gél lakov na nechty. Budete mať zo seba lepší pocit a nevyžadujú tak častú úpravu, ako bežné laky na nechty.

Virtuálny asistent

 

3. Využite čas, ktorý by vám zabralo dochádzanie do práce

Dlhú cestu do práce neznášame, ale zároveň nám poskytuje priestor na to, aby sme sa mentálne naladili na prácu a prepli z módu oddychu do módu produktivity. Keď nemusíte ráno a popoludní cestovať, využite tento čas pre seba. Namiesto dlhšieho spánku si naplánujte aktivity, ktoré vás telesne, psychicky alebo emocionálne posilňujú. Môžete si čítať, písať denník, zacvičiť, dať si dlhšie raňajky a počúvať pri tom knihu alebo podcast, meditovať a podobne.

 

4. Zjednodušte si domáce práce

Práca z domu zvádza k tomu, aby sme stíhali aj domáce práce. To však neznamená, že máme byť produktívni 24 hodín 7 dní v týždni. Aby ste nevyhoreli, zjednodušte si čo najviac procesov pomocou inteligentných spotrebičov. Okrem toho môžete využiť aj donášku potravín alebo objednať online stravu pre svojho domáceho miláčika. Obľúbené granule Dog’s Chef ponúkajú všetky dôležité živiny a sú extra chutné a chrumkavé. Takto vybavíte online väčšinu svojich nákupov a môžete pracovný čas využiť skutočne iba na prácu.

 

5. Stretávajte sa s priateľmi a kolegami

Kolektív vám bude skôr či neskôr veľmi chýbať. Vytiahnite teda svoj diár alebo kalendár v mobilnom telefóne a cielene si naplánujte aspoň dve stretnutia týždenne. Či už pôjde o prechádzku s priateľmi alebo pracovné stretnutie s kolegom v kaviarni, musíte dbať o svoj sociálny život, pretože dobré vzťahy nás neustále rozvíjajú. Poskytujú vám okrem toho aj emocionálne zázemie a podnety na rast vašej osobnosti. Okrem toho, niekedy pri osobnom stretnutí vybavíme pracovné záležitosti rýchlejšie, ako keby sme si posielali desiatky e-mailov.

obrázky: freepik.com

Redakcia

Redaktor magazínu Jobee.sk. Snaží sa vám priniesť zaujímavé informácie na témy kariéra, motivácia a pracovný život.