Jobee.sk

Magazín o práci a kariére

KariéraPráca

Toto sú povolania budúcnosti

Pri premýšľaní nad budúcou kariérou je vhodné odraziť sa od vlastných záujmov. V práci strávime približne štvrtinu života a preto by bolo nezmyselné robiť niečo, čo vyslovene neznášame. Ak je však vašou túžbou ručne prepisovať knihy ako starovekí mnísi, zrejme by ste museli mať veľké šťastie pri hľadaní zamestnávateľa a zákazníka. Všetko je možné a uskutočniteľné, ale istejšie kroky urobíte, keď sa budete zaujímať o niektoré z nasledujúcich povolaní.

 

Mnohé kariéry budú zamerané na technológie, pretože sa neustále zdokonaľujú a každý rok prinášajú na trh novinky. Veľká konkurencia podporuje prílev investícií ako aj súťaživosť jednotlivých výrobcov. Okrem toho sa potrebujeme vysporiadať s chaosom a neporiadkom, ktorý za posledné desaťročia vznikol. Vyberiete si z nasledujúcich povolaní to pravé pre vás?

 

Zero waste kouč

Odpady nás zahlcujú a zároveň otravujú – metaforicky aj doslova. Znečisťujú ovzdušie, vodu aj pôdu a my z nich vdychujeme chemikálie a dávame si ich v mäse i v zelenine na obed. Ich skládkovanie vedie k vytváraniu plynov, ktoré spôsobujú skleníkový efekt a podporujú globálne otepľovanie.

Preto je jedno, koľko peňazí by sme zarábali, keď by sme nemali obývateľnú planétu. Musia existovať osoby, ktoré budú dávať ľuďom zero waste tipy pre život bez odpadu šité na mieru ich situácii a možnostiam. A tými sa stanú práve zero waste kouči, ktorí budú či už v organizáciách, na verejnosti alebo vo firmách podporovať život ľudí bez odpadu.

 

Zero waste koučka
Zero waste koučka

 

Degustátor

Pitie kávy už nejaký ten piatok nezahŕňa iba zaliatie instantných zrniek a pridanie mlieka alebo cukru. Baristi rastú ako huby po daždi a aj v bežný deň si môžeme vychutnať kávu na úrovni. V budúcnosti očakávame rozvinutie kávového snobizmu a nutnosť vzniku nového povolania. Taký degustátor kávy by mal napríklad bez problémov vedieť rozpoznať rozdiel medzi kolumbijskou organickou kávou s istou dávkou príjemnej kyslosti a brazílskou kávou s minimom acidity a sladkastým nádychom. Trúfate si?

V súvislosti s dekriminalizáciou a legalizáciou konope v štátoch USA a Európy, i niektorých ázijských štátoch, sa vlády snažia regulovať čierny trh s konope. To zároveň zvyšuje kvalitu konope a znižuje zdravotné riziká užívateľov. Preto budú potrebné degustátori konope, ktorí napríklad jednoznačne určia, či ide o najobľúbenejší druh White Widow, prípadne druh Bluebbery a aké sú tieto produkty kvalitné.

 

Dizajnový návrhár motívov oblečenia

Okrem kvality ľudia čoraz viac vyhľadávajú originalitu. Zbožňujú veci vytvorené na mieru, ktoré nemá nikto iný na svete presne také isté. Týka sa to domov, dekorácií, ale aj oblečenia.

Je predpoklad, že si ľudia čoraz viac budú vyberať nápadité vzory a motívy ušité, respektíve vytlačené presne podľa ich nálady alebo osobnosti. A to predstavuje práve rozvoj oblečenia s potlačou, ktoré si dnes môžete zadovážiť s akýmkoľvek vzorom. Problémom je, že nie všetko, čo si navrhnete sami, nevyzerá až tak dobre.

Práve na to budú vhodní dizajnoví návrhári motívov oblečenia, ktorí vytvoria tie najobľúbenejšie a pekné vzory vhodné pre všetky rôzne society a tipy ľudí. Správny dizajnový návrhár vie navrhnúť tie najvtipnejšie mikiny, tričká či spodné prádlo s potlačou, ktoré vystihne čo najviac ľudí.

 

Dizajnová návrhárka motívov oblečenia
Dizajnová návrhárka motívov oblečenia

 

Developer mobilných technológií

Rozvoj využívania smartfónov sa netýka len jednotlivcov a domácností, ale aj firiem. Zasahuje totiž do všetkých odvetví priemyslu. Čím viac sú systémy podnikov späté s mobilnými technológiami, tým viac rastie aj dopyt po developeroch zameraných na mobilné aplikácie a technológie. Dá sa predpokladať, že v budúcnosti rôzne časti fungovania podniku budú previazané s mobilnými technológiami, ktoré bude mať na starosti osobitý IT špecialista.

 

Analytik spotrebiteľského správania

Už teraz je veľký záujem o odborníkov v oblasti marketingových analýz. Dnešné možnosti online marketingu dovoľujú marketingovým odborníkom dôkladne analyzovať spotrebiteľské správanie. A to sa v zásade výrazne líši v rôznych regiónoch a samozrejme v rôznych odvetviach.

S rastom týchto možností a novými nástrojmi online marketingu bude pribúdať aj práca pre analytikov online marketingu. Ak niekto dokáže kvalitne popísať a analyzovať správanie potenciálnych zákazníkov pomocou čistých dát a spôsob, ako ich zaujať a ako udržať záujem existujúcich zákazníkov, rozhodne nebude mať problém sa zamestnať.

Analytik online marketingu
Analytik online marketingu

 

Developer zameraný na AI

Umelá inteligencia (AI) a robotika sú na vzostupe. Využívanie robotov na namáhavú alebo nebezpečnú prácu prekrýva potreba podporiť ich komunikáciu s ľuďmi a sociálne zručnosti. Hudbou budúcnosti je robot, ktorý by dokázal robiť spoločnosť osamelým ľuďom a zároveň im pomáhal s každodennými aktivitami. Záujem o developerov zameraných na umelú inteligenciu bude s určitosťou postupne z roka na rok rásť.

obrázky: freepik.com

 

Redakcia

Redaktor magazínu Jobee.sk. Snaží sa vám priniesť zaujímavé informácie na témy kariéra, motivácia a pracovný život.